Παρασκευή, 5 Ιουνίου

ΕΚΤΑΚΤΟ: 3 νέα κρούσματα: 49 συνολικά, 27 από επαφές – Όλες οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε το απόγευμα της Τρίτης, το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σκαρφάλωσε στα 49.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

– Δύο άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί τιςπροηγούμενες μέρες.

– Ένα άτομο που είχε επιστρέψει από το εξωτερικό (Βέλγιο), παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν παρουσίασε συμπτωματολογία.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τριών κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 49, εκ των οποίων τα 27 ήταν επαφές.

Όσον δε αφορά στη διενέργεια της εργαστηριακής ανάλυσης, τονίζεται ότι η δειγματοληψία καθορίζεται βάσει πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και κατόπιν ιεράρχησης των πραγματικών αναγκών.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι πολίτες να εμπιστεύονται την κρίση των επαγγελματιών υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή ανάλυση έχει αρχίσει να παρουσιάζει ελλείψεις. Αχρείαστες εξετάσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σεσυμπολίτες μας που το χρειάζονται πραγματικά.

Τέλος, με την ευκαιρία, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει απευθύνει κάλεσμα στην ιατρική κοινότητα για εκδήλωση ενδιαφέροντος για παροχή επιστημονικής βοήθειας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει στη θετική ανταπόκριση των ιατρών, αφού σε παρόμοιες περιπτώσεις η ιατρική κοινότητα έχει δείξει επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Η προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας είναι ευθύνη όλων.

Να σημειωθεί ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου νοσηλεύεται 70χρονος ασθενής, που είναι το ένα από τα 11 τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊου στο ΓΝ Πάφου, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί κατά πόσο θα μεταφερθεί στο ΓΝ Λεμεσού ή στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Πάντως για την κατάσταση στα στρατόπεδα που βρίσκονται σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό ενός επιβεβαιωμένου και ενός ύποπτου κρούσματος για κορωνοϊό, μίλησε στο Sigmalive ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Πιερής.

sigmalive.com

Διαβάστε επίσης