Παρασκευή, Μάιος 29

Κορωνοϊός στη Βρετανία: «Μετακομίστε μαζί ή μείνετε χώρια», λέει η κυβέρνηση στα ζευγάρια

Καθώς οι Βρετανοί προσπαθούν να προσαρμοστούν στην καραντίνα, μία από τις κορυφαίες γιατρούς της χώρας θέλει να δώσει μια συμβουλή στα ζευγάρια που δεν συγκατοικούν: τώρα ίσως να είναι η στιγμή να δοκιμάσετε τις αντοχές της σχέσης σας.

«Σίγουρα, θα ξεκινήσω μια νέα καριέρα εδώ, στη συμβουλευτική σχέσεων» είπε η Τζένι Χάρις, αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών για την Αγγλία, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί καθημερινά η κυβέρνηση. Η συμβουλή της βρετανικής κυβέρνησης βασίζεται στο γεγονός ότι εάν ένας άνθρωπος σε ένα νοικοκυριό νοσήσει από τον ιό και οι άλλοι είναι επίσης πιθανό να ασθενήσουν, εξήγησε η ίδια, κάτι που σημαίνει ότι τα ζευγάρια που δεν ζουν μαζί θα πρέπει να μείνουν χώρια, ειδάλλως κινδυνεύουν να διασπείρουν τον νέο κορωνοϊό.

«Η εναλλακτική θα μπορούσε να είναι ότι για ένα σημαντικό διάστημα θα πρέπει απλά να τεστάρουν την αντοχή της σχέσης τους… τεστάρετε προσεκτικά τη δύναμη των συναισθημάτων» σας, συμπλήρωσε η Χάρις. «Μείνετε στο σπίτι σας είτε μαζί είτε χωριστά, όμως κάντε το έτσι, για το επόμενο διάστημα, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εργαζόμαστε όλοι προς την επίτευξη του στόχου μας». Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ πρόσθεσε: «Ορίστε: κάντε την επιλογή σας και επιμείνετε σε αυτήν».

Διαφωνία για τα βαγόνια στο μετρό του Λονδίνου

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας και ο δήμαρχος του Λονδίνου διαφώνησαν σήμερα αν το συγκοινωνιακό δίκτυο της βρετανικής πρωτεύουσας θα πρέπει να επεκτείνει τις υπηρεσίες, καθώς επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς ταξιδεύουν στριμωγμένοι μέσα σε βαγόνια του μετρό παρά τις προειδοποιήσεις να κρατούν αποστάσεις για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Το Λονδίνο έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα του ιού από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας και οι επιβάτες αναγκάζονται να συνωστίζονται σε αντίθεση με άλλα μέσα μεταφοράς μετά την απόφαση των δημοτικών αρχών του Λονδίνου να μειώσουν τον αριθμό των τρένων. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το συγκοινωνιακό δίκτυο να πρέπει να εκτελεί λιγότερα δρομολόγια.

«Πρέπει να λειτουργούν περισσότερες αμαξοστοιχίες του μετρό», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος, από τις πληροφορίες που έχω δει, οι αριθμοί αμαξοστοιχιών αυτή τη στιγμή να είναι τόσο χαμηλοί όσο είναι». Η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο του μετρό, έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να μην μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός εάν είναι απαραίτητο και έχει μειώσει τις υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εντολή να μένουν στα σπίτια τους. Αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι σε τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και άλλοι εξακολουθούν να βασίζονται στο μετρό για να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν δήλωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προστεθούν περισσότερες αμαξοστοιχίες επειδή πολλοί οδηγοί και προσωπικό του μετρό βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ή αναγκάστηκαν να τεθούν σε καραντίνα. «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε περισσότερες υπηρεσίες από όσες λειτουργούμε αυτή τη στιγμή» είπε ο Χαν. Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου τόνισε ότι η αστυνομία μπορεί να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους στους επιβάτες που χρησιμοποιούν το δίκτυο του μετρό, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αγνοούν τις προειδοποιήσεις να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Χαν ανέφερε ότι η αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ελέγχει μεμονωμένους επιβάτες και να εξασφαλίζει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ως εργαζόμενοι σε βασικές υπηρεσίες που έχουν νόμιμους λόγους να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης