Site icon Hallocy

Πώς θα ταξιδεύουμε – Οι οδηγίες της Κομισιόν

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση των περιορισμών στα ταξίδια και την επανεκίννηση του τουρισμού δεν προκαλούν έκπληξη και επιβεβαιώνουν ότι για όσο χρονικό διάστημα ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπιστεί με εμβόλιο ή/και φάρμακα, θα αλλάξει δραστικά ο τρόπος των μετακινήσεων και των διακοπών. Η Επιτροπή εισηγείται ένα πλάνο τριών φάσεων (0,1 και 2) για το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων με ομοειδή επιδημιολογική κατάσταση και παρέχει οδηγίες για τις μετακινήσεις και τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Τα κράτη μέλη καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους ακολουθώντας τρία κριτήρια:

Την επιδημιολογική κατάσταση βάσει καθοδήγησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων και πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί.
Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που δίνουν προτεραιότητα στη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών λόγων.
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι. Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι, και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγίες δεν είναι δεσμευτικές και στοχεύουν στη διασφάλιση της συνοχής στην ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μέσω μίας συντονισμένης προσέγγισης εντός των περιφερειών και των κρατών μελών.

Σημαντικό κριτήριο αποτελεί και η επαρκής ικανότητα του συστήματος υγείας ενός κράτους για την περίθαλψη των ντόπιων και των τουριστών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη των οποίων οι υπήκοοι ή οι κάτοικοι μολύνονται όταν βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη, θα πρέπει να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό αυτών των προσώπων.

Τα ξενοδοχεία

Οι συστάσεις επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων και προβλέπουν:

Μείωση του αριθμού των φυσικών επαφών και του χρόνου των φυσικών επαφών μεταξύ των ατόμων εντός του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην εργασία, των αλλαγών στις ώρες γεύματος, της χρήσης τηλεφώνων και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας.
Τήρηση απόστασης 1,5 έως 2 μέτρων στους κοινόχρηστους χώρους ολόκληρης της εγκατάστασης (εκτός από άτομα που ταξιδεύουν μαζί και μοιράζονται δωμάτια), που συμπληρώνεται από άλλα μέτρα (μάσκα), όπου αυτό δεν είναι δυνατό.
Τήρηση φυσικής απόστασης σε κοινόχρηστους χώρους όπου οι επισκέπτες είναι πιθανό να συγκεντρωθούν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (δηλαδή περισσότερο από 15 λεπτά), με μέτρα, όπως ο καθορισμός μέγιστου αριθμού επισκεπτών που επιτρέπεται σε κάθε κοινή εγκατάσταση (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, λόμπι) και κατανομή χρόνου επί ψηφιακών κρατήσεων για ώρες γεύματος ή επισκέψεις σε πισίνες ή γυμναστήρια.
Όταν η φυσική απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί πλήρως, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά μέτρα για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, όπως η χρήση γυάλινων ή πλαστικών διαχωριστικών και η χρήση μάσκας.
Στην παραλία

Στους εξωτερικούς χώρους, όπως παραλίες, πισίνες, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ. θα πρέπει να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις που να επιτρέπουν τη φυσική απόσταση και την εφαρμογή ειδικών μέτρων υγιεινής. Οι εσωτερικοί χώροι, όπως spa και πισίνες, πρέπει επίσης να τηρούν αυστηρά μέτρα υγιεινής.
Εκτός από τη φυσική απόσταση, πρέπει να ληφθούν μέτρα προσωπικής προστασίας και πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης, τα οποία θα εφαρμόζονται από το προσωπικό και τους επισκέπτες. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:
Η αυστηρή αναπνευστική εθιμοτυπία πρέπει να γνωστοποιείται και να ακολουθείται (βήχας ή φτέρνισμα σε χάρτινο ιστό ή κάμψη αγκώνα) από επισκέπτες και μέλη του προσωπικού. Τα ξενοδοχεία πρέπει να διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα χαρτιού και δοχείων απορριμάτων.
Η υγιεινή των χεριών πρέπει να κοινοποιείται στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους μέσω infographics πληροφοριών σε βασικούς χώρους / εγκαταστάσεις (π.χ. στην είσοδο, στις τουαλέτες, στα ταμεία κ.λπ.). Πρέπει να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών με σαπούνι, χαρτοπετσέτες μίας χρήσης ή αυτόματα στεγνωτήρια για στέγνωμα και σε διαλύματα για απολύμανση με βάση το αλκοόλ.
Η χρήση μάσκας προσώπου από το προσωπικό και τους επισκέπτες θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο και όχι αντικατάσταση βασικών προληπτικών μέτρων.
Συνιστάται η αύξηση του αριθμού ανταλλαγών αέρα ανά ώρα και η παροχή όσο το δυνατόν περισσότερου εξωτερικού αέρα, είτε με φυσικό είτε με μηχανικό εξαερισμό, ανάλογα με την εγκατάσταση. Συνιστάται αυξημένος αερισμός των δωματίων για τουλάχιστον μία ώρα μετά το check-out των επισκεπτών.
Ο καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται συχνά, όσο το δυνατόν συχνότερα (τουλάχιστον καθημερινά και αν είναι δυνατόν πιο συχνά), όπως πόμολα και λαβές πορτών, καρέκλες και μπράτσα, επιτραπέζιες κορυφές, διακόπτες φωτός, βρύσες νερού, κουμπιά ανελκυστήρα, πάγκος μπαρ. Το προσωπικό πρέπει να ενημερώνεται και να εκτελεί τη διαδικασία καθαρισμού μετά το check out, καθώς και σχετικά με την επεξεργασία εξοπλισμού καθαρισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, πλυντηρίου και προσωπικής υγιεινής μετά τον καθαρισμό.
Στο αεροπλάνο χωρίς κενή θέση και με τη χρήση μάσκας

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή τη μεσαία θέση στα αεροπλάνα. Ωστόσο, οι επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά και στους χώρους των αεροδρομίων. Οι ρυθμιστικές αρχές θα εκδώσουν εντός των προσεχών εβδομάδων πρωτόκολλα τα οποία θα προβλέπουν ότι:

Ο εξαερισμός πρέπει να ενισχυθεί, με νοσοκομειακού τύπου φίλτρα και κάθετη ροή αέρα.
Η κίνηση των επιβατών εντός της καμπίνας πρέπει να περιορισθεί, με τη μείωση των χειραποσκευών και των επαφών με το πλήρωμα.
Η ροή των επιβατών πρέπει να παραμένει ελεγχόμενη μέσω της έγκαιρης προσέλευσης στο αεροδρόμιο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο online check-in, στον περιορισμό των επαφών κατά την παράδοση των αποσκευών, τους ελέγχους ασφαλείας και τους συνοριακούς ελέγχους, στην επιβίβαση και κατά την παραλαβή των αποσκευών.
Η προπαραγγελία υπηρεσιών στο εσωτερικό του αεροσκάφους θα πρέπει να γίνεται, όπου είναι δυνατόν, την ώρα της κράτησης.
Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια και να κάνουν κρατήσεις και check-in online.
Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες, ειδικά όταν δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται πλήρως και πάντοτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών.
Διάδρομοι θα πρέπει να προβλεφθούν για να διαχωρίζουν τη ροή των επιβατών στα αεροδρόμια.
Από τους επιβατικούς σταθμούς θα πρέπει να απομακρυνθούν οι πάγκοι, τα τραπέζια και κάθε είδους εξοπλισμός που ευνοεί τον συνωστισμό ή να αναδιαταχθούν κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποστασιοποίηση.
Αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να είναι διαθέσιμα και τα μέσα μεταφοράς πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά.
Τρόφιμα, ποτά και άλλα προϊόντα δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώληση επί των μέσων μεταφοράς.
Τα καταστήματα duty-free και άλλα ταξιδιωτικά καταστήματα θα πρέπει να ελέγχουν τις κινήσεις των επιβατών με τον ορισμό σημείων στάσης επί του δαπέδου και να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών, να ενισχύσουν τα μέτρα καθαριότητας και να εγκαταστήσουν εμπόδια για την τήρηση αποστάσεων στα ταμεία, μεταξύ άλλων μέτρων.
Τα voucher

Σε ό,τι αφορά τα voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδίων δίνουν έναντι ακυρωμένων κρατήσεων, η αποδοχή τους είναι εθελοντική, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτρέπει τις αεροπορικές εταιρείες να τα καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά παρατείνοντας τη διάρκειά τους, προσφέροντας τους ίδιους με την αρχική κράτηση όρους ή αν είναι δυνατόν αναβαθμίζοντάς τους. Ορισμένα voucher πρέπει να μπορούν να είναι μεταβιβάσιμα και αυτομάτως αποπληρωτέα, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός του έτους.

Exit mobile version