Παρασκευή, 10 Ιουλίου

Κατεχόμενα: Δεν θα ανοίξουν τα οδοφράγματα χωρίς μηδενισμό κρουσμάτων

Η Detay (28.05.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» του καθεστώτος Αλί Πιλλί σε συνέντευξη του στον παράνομο Bayrak δήλωσε πως εδώ και 39 μέρες δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού COVID-19 στα κατεχόμενα, ωστόσο όπως ανέφερε «η πανδημία στον νότο (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) συνεχίζεται».

«Εάν μέχρι τις 8 Ιουνίου συνεχιστεί αυτό, τα οδοφράγματα δεν ανοίγουν», είπε και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τους είναι «η υγεία του λαού τους».

«Δεν είμαστε υπέρ της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων αν η κατάσταση είναι όπως τώρα. Εάν τα κρούσματα στην Ελληνοκυπριακή πλευρά μηδενιστούν όπως και σε μας και περάσουν 14 μέρες χωρίς κρούσματα, τότε θα τα ανοίξουμε», είπε.

Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν οι πτήσεις στα κατεχόμενα, ο Πιλλί είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που αφορούν αυτό το θέμα θα τεθούν όταν ξεκαθαρίσει το θέμα των πτήσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι οι «πολίτες» που έρχονται από τον Ιούνιο στα κατεχόμενα θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την καραντίνα των 14 ημερών.

Αναφέρθηκε και στην λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα στα κατεχόμενα και την Τουρκία και είπε ότι σε αυτήν περιλαμβάνεται και η προετοιμασία των σχεδίων και ο θεμέλιος λίθος για ένα νέα γενικό νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία που θα διαθέτει 500 κλίνες. Πρόσθεσε επίσης ότι στην παρούσα φάση θα ενδυναμώσουν τις υφιστάμενες ιατρικές δομές στα κατεχόμενα και ότι έχουν στόχο το 2020 να είναι έτος υγείας για το ψευδοκράτος.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ύπαρξης μηδενικών κρουσμάτων τις τελευταίες 39 μέρες, είπε ότι οφείλεται στο ότι ο «λαός» τήρησε τα μέτρα και δεν υπήρξε εφησυχασμός και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση κοινωνικής απόστασης και των κανόνων υγιεινής.

Διαβάστε επίσης