Σάββατο, 8 Αυγούστου

Τρεις θάνατοι από καρκίνο σε 1 εβδομάδα στο Δάλι – Τι δηλώνει ο Δήμαρχος

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί εκ νέου στο Δάλι και συγκεκριμένα στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, μετά τον θάνατο τριών κατοίκων μέσα σε μια εβδομάδα από καρκίνο.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται επανειλημμένα ζητώντας την απομάκρυνση των δύο εργοστασίων ασφαλτικών, που ενδεχομένως, σύμφωνα με τους ίδιους, να σχετίζονται με τα περιστατικά καρκίνου.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος, ανέφερε ότι η ενορία και οι πολίτες ζητούν εδώ και χρόνια την μετακίνηση των εργοστασίων καθώς οι ρύποι τους επηρεάζουν την περιοχή.

Ο ίδιος, όπως είπε, ζήτησε από τον Φεβρουάριο από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά καρκίνου στην περιοχή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα περιστατικά καρκίνου οφείλονται στα εργοστάσια, ωστόσο δεν μπορεί να μην το υποψιαζόμαστε, πρόσθεσε.

Όπως είπε εξετάζονται μέτρα σε συνεργασία με τους κατοίκους και του Συνδέσμου Γονέων του Γ΄ Δημοτικού.

Για το ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Όπως ανέφερε, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, σχετικά με το εάν κρατούνται στοιχεία για τα νέα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται όπως για παράδειγμα τον τόπο διαμονής των ασθενών, κατά πόσο γίνεται διαχείριση αυτών των στοιχείων και αν μηχανογραφούνται και εάν αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα.

Πρόσθεσε πως είναι τρομακτική η αδυναμία του κράτους να μην μπορεί να παρακολουθεί τους ρύπους οι οποίοι είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνοι ή προκαλούν προβλήματα στην υγεία των πολιτών.

sigmalive.com

Διαβάστε επίσης