Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου

Ψάχνουν την πηγή του κακού με τα κρούσματα στη Λεμεσό-Αυξήθηκαν οι εστίες

Όσο περνούν οι μέρες τόσο αυξάνονται τα περιστατικά κορωνοϊού στη Λεμεσό, με την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας να έχει κινητοποιηθεί και να κτυπά καμπανάκι κινδύνου. Η ανησυχία είναι έντονη, αφού εντοπίστηκαν αρκετά ορφανά κρούσματα κάτι που καταδεικνύει, πως υπάρχουν και άλλα στην κοινότητα.

Όλες οι δυνάμεις έχουν πλέον πέσει στην προσπάθεια διαπίστωσης του μεγέθους του προβλήματος με την ομάδα ιχνηλάτησης, να εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να εντοπίσει την πηγή του κακού. Ήδη όπως ανακοινώθηκε από τον Κωνσταντίνου Ιωάννου, το συντομότερο ξεκινούν 3 χιλιάδες τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, τόσο στη Λεμεσό όσο και στις υπόλοιπες Επαρχίες, για να διαφανεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σχεδόν όλες οι εγχώριες λοιμώξεις στη Λεμεσό
Από τις αρχές του μήνα ανακοινώθηκαν 54 κρούσματα στην Κύπρο. Τα 25 από αυτά, αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις και στη συντριπτική πλειοψηφία τους (περίπου 20) είναι στη Λεμεσό.

Έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον τέσσερις, αλυσίδες μετάδοσης στην πόλη, με τους επιδημιολόγους να προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν κάποιες εξ’ αυτών συνδέονται μεταξύ τους. Οι πρώτες ενδείξεις, πάντως οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι εστίες στη Λεμεσό είναι περισσότερες από μία. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, θα είναι ένα δυσάρεστο σενάριο, αφού μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης στην κοινότητα.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που με συνεχείς ανακοινώσεις το Υπουργείο Υγείας, καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας και να επικοινωνεί αμέσως με τον Προσωπικό του Ιατρό σε περίπτωση που εκδηλώσουμε κάποιο σύμπτωμα του κορωνοϊού.

Με 17 κρούσματα οι τέσσερις αλυσίδες μετάδοσης
Η αλυσίδα που ξεκίνησε πρώτη, απαριθμεί 4 πρόσωπα, όλοι εργαζόμενοι σε πλατφόρμα. Το πρώτο άτομο από τη συγκεκριμένη αλυσίδα είχε ανακοινωθεί ως θετικό, στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, είχε φτάσει στις 20 του ίδιου μήνα, από τις ΗΠΑ μέσω χώρας της κατηγορίας Α. Υποβλήθηκε σε εξέταση στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα και υποβλήθηκε ξανά σε εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, που ήταν θετική. Την επόμενη ημέρα, ανακοινώθηκε ως θετικός ένας συνάδελφός του. Οι υπόλοιποι δύο ανακοινώθηκαν στις 4 Ιουλίου, όταν η εταιρεία που τους εργοδοτεί, τους υπέβαλε σε τεστ κορωνοϊού.

Η δεύτερη αλυσίδα μετάδοσης στη Λεμεσό που απαριθμεί τρία άτομα, εντοπίστηκε όταν Κύπριος εργαζόμενος σε γυμναστήριο στη μαρίνα της πόλης, υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου σε εξέταση ιδιωτικά, λόγω συμπτωμάτων που εκδήλωσε. Όταν διαπιστώθηκε πως ήταν θετικός στη νόσο covid-19, άρχισε η ιχνηλάτηση των επαφών του. Έργο ιδιαίτερα δύσκολο. Κι αυτό επειδή πρόλαβε να έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο, αφού εργάζεται και αλλού εκτός από το γυμναστήριο. Δύο ημέρες αργότερα διαγνώστηκε ως θετικό, πρόσωπο που έκανε ιδιωτικά το τεστ. Έπειτα από την ιχνηλάτηση διαπιστώθηκε πως ήταν επαφή του εργαζόμενου στο γυμναστήριο. Στις 19 Ιουλίου, εξάλλου διαπιστώθηκε πως θετικός στον ιό είναι και συνάδελφος του γυμναστή, από τη δεύτερη του δουλειά. Σε αυτή την αλυσίδα, υπάρχουν ήδη υπό περιορισμό αρκετά άτομα που αποτελούν τις πολλές επαφές των κρουσμάτων.

Η τρίτη αλυσίδα μετάδοσης, η οποία ήταν και αυτή που έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαριθμεί μέχρι στιγμής 5 άτομα, τα τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Ήρθε στο φως, όταν στις 21 Ιουλίου διαγνώστηκε με κορωνοϊό Κύπρια, η είχε υποβληθεί λόγω συμπτωμάτων σε εξέταση, μετά από παραπομπή από τον προσωπικό της ιατρό. Θετικοί διαγνώστηκαν δύο ημέρες αργότερα ο σύντροφός της, ο αδελφός της και το 13χρονο παιδί του. Χθες Σάββατο 25 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ως θετικό και πέμπτο άτομο, που αποτελεί επαφή, της επαφής της γυναίκας που διαγνώστηκε πρώτη. Πρόκειται δηλαδή για δευτερογενή μετάδοση στην ίδια αλυσίδα.

Η τέταρτη αλυσίδα μετάδοσης, απαριθμεί πέντε άτομα όλα σε εστιατόριο στη μαρίνα Λεμεσού. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, Κύπρια που είχε το σύμπτωμα της αοσμίας, έκανε τεστ ιδιωτικά και διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν ως θετικοί άλλοι τέσσερις συνάδελφοί της.

Πέντε τα ορφανά κρούσματα
Οι τρεις αλυσίδες μετάδοσης ξεκίνησαν από ορφανά κρούσματα, κάτι που θεωρείται ανησυχητικό, αφού δεν εντοπίστηκαν ακόμη οι ασθενείς που τους έχουν προσβάλει. Υπάρχουν ωστόσο άλλα δύο ορφανά κρούσματα στην πόλη, οι επαφές των οποίων ιχνηλατούνται. Πρόκειται για Κύπριο που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και Πολωνό, ο οποίος διαγνώστηκε ως θετικός στις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER η κατάσταση στη Λεμεσό, απασχόλησε χθες επισταμένα τη Συμβουλευτική Επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο πρώτος στόχος είναι να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και ακολούθως εάν παραστεί ανάγκη, ενδεχομένως να ληφθούν τοπικά, κάποια περιοριστικά μέτρα.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει σκέψη για τοπικό “lockdown”, αφού θεωρούμε ότι η κατάσταση μπορεί για την ώρα να ελεγχθεί. Εκείνο που συνεχίζουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να διενεργούμε εργαστηριακούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού. Θέλουμε να διερευνήσουμε σε πόσο μεγάλη έκταση υπάρχει ο ιός στην κοινότητα», είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

reporter.com.cy

Διαβάστε επίσης