Site icon Hallocy

Θέμα υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από όλους θα συζητήσει ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε πριν από λίγο στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ότι θα έχει συνάντηση με τους επιδημιολόγους συμβούλους του για να συζητηθεί το ενδεχόμενο να καταστεί καθολικά υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ως μέτρο για αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι επί του παρόντος το μέτρο της χρήσης μάσκας δεν εφαρμόζεται ικανοποιητικά ούτε από τα άτομα που ήδη υποχρεούνται να τη χρησιμοποιούν, όπως τους επαγγελματίες που εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού ή σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Όμως, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νικήτα Κυριάκου κατά πόσο θα εξεταστεί πλέον το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική για όλους όσοι κυκλοφορούν εκτός οικίας ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει και θα το συζητήσει σε συνάντησή του με τους επιδημιολόγους, ώστε να ληφθεί απόφαση.

Ο υπουργός εμφανίστηκε πολύ ανήσυχος για τον εφησυχασμό που παρατηρείται σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αλλά και σε επαγγελματίες που εργάζονται σε τομείς εξυπηρέτησης του κοινού. Είναι επίσης ανήσυχος για την αύξηση κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης και κυρίως για την ύπαρξη ορφανών κρουσμάτων, δηλαδή μολύνσεων που δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η αρχική πηγή της μετάδοσης του ιού.

Προειδοποίησε ότι ανεξαρτήτως του αν ξένες κυβερνήσεις το αναγνωρίζουν ή όχι, το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι ήδη γεγονός στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην υπάρξει επιδείνωση και στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα για καραντίνα σε τοπικό επίπεδο, αν κάποια ανησυχητικά φαινόμενα τοπικών αλυσίδων μετάδοσης του ιού συνεχίσουν ή γίνουν πιο σοβαρά. Το μέτρο των τοπικών lockdown εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είπε ο υπουργός και αν χρειαστεί θα το αξιοποιήσουμε και εμείς.

Το μήνυμα του κ. Ιωάννου προς τους πολίτες ήταν ξεκάθαρο: Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό και δεν θα τελειώσουμε ούτε τον Σεπτέμβριο, ούτε τον Οκτώβριο. Θα τελειώσουμε μόνο όταν ένα κατάλληλο και αποτελεσματικό εμβόλιο καταστεί δυνατό να διατεθεί στον πληθυσμό. Όταν γίνει αυτό, πρόσθεσε, οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Κύπρο θα είναι υποχρεωτικοί. Ήδη παραγγέλθηκε ποσότητα 1,2 εκατ. εμβολίων.

politis.com.cy

Exit mobile version