Κυριακή, 25 Οκτωβρίου

Χριστάκη: Τα κρούσματα στην κοινότητα είναι περισσότερα από αυτά που βρήκαμε

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί δίνει μια αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα, «όπου πλέον, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του στην κοινότητα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, Ειρήνη Χριστάκη.

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αυξηθεί η προσοχή όλων μας πάνω στην τήρηση των μέτρων υγιεινής, στη διατήρηση των αποστάσεων, στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στη διατήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ένδειξη ως προς το πού οφείλεται αυτή η αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, η κα. Χριστάκη είπε ότι δεδομένου ότι εδώ και ενάμιση μήνα περίπου έχουμε ανοίξει τις πτήσεις προς το εξωτερικό και δεδομένου ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεδομένου και της χαλάρωσης των μέτρων που είχαν παρθεί, ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να εμφανιστούν και νέα κρούσματα.

Σε ερώτηση αν παρατηρούνται κρούσματα και σε άλλες περιοχές εκτός από τη Λεμεσό, η κα. Χριστάκη είπε ότι υπάρχουν και κάποια κρούσματα στη Λευκωσία, αλλά αυτή τη στιγμή διενεργείται ιχνηλάτηση όλων των επαφών για να εξακριβωθούν ακριβώς τα δίκτυα μετάδοσης.

«Δεν πρέπει, όμως, να θεωρηθεί ότι μόνο η Λεμεσός έχει πρόβλημα, μόνο η Λευκωσία έχει πρόβλημα, αλλά θα πρέπει κάτοικοι και άλλων περιοχών να μην εφησυχάσουν και να είναι προσεχτικοί στην τήρηση των μέτρων γιατί αυτή την στιγμή ξέρουμε ότι ο ιός κυκλοφορεί σε παραπάνω από μια περιοχές», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό, η κα. Χριστάκη είπε ότι αναμένεται ότι θα συζητηθεί η αύξηση αυτή των κρουσμάτων και τυχόν μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον για τον έλεγχο της περαιτέρω διασποράς.

Ερωτηθείσα για την σημερινή έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, η κα. Χριστάκη είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις αύριο.

Εισαγωγές στα νοσοκομεία

Σε ερώτηση αν υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων θετικών στον ιό, η κα. Χριστάκη απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Έχουμε κάποιες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Και επειδή πάντα χρησιμοποιούσαμε τις εισαγωγές σαν ένα δείκτη διασποράς της νόσου, τότε, από τη στιγμή που υπάρχουν εισαγωγές στο νοσοκομείο, σημαίνει ότι τα κρούσματα τα θετικά στην Κοινότητα είναι περισσότερα από αυτά τα οποία έχουμε ήδη βρει».

«Για αυτό χρειάζεται προσεχτική τήρηση των μέτρων που συνέχεια λέμε, τήρηση της απόστασης, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, υγιεινή των χεριών, τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν αυτό είναι και το μήνυμα της προς τον κόσμο για να μην υπάρχει αυτός ο εφησυχασμός και να τηρούνται τα μέτρα, η κα. Χριστάκη είπε ακριβώς, γιατί αυτή θα είναι και η νέα μας πραγματικότητα και για το Φθινόπωρο που μας έρχεται.

«Οπότε πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και σε επιφυλακή, γιατί δεν θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός. Θα μείνει μαζί μας και την επόμενη χειμερινή περίοδο σίγουρα», κατέληξε.

sigmalive.com

Διαβάστε επίσης