Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου

Αργούν ακόμα οι βροχές – Ολιγομβρία φέτος προβλέπει ο Νικολαΐδης

Μην περιμένετε σύντομα έντονες βροχοπτώσεις-Εκτιμήσεις διευθυντή Τμ. Μετεωρολογικής Υπηρεσίας-Τα πλάνα της Πολ. Άμυνας

Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο και στην Κύπρο «δεν έριξε σταγόνα». Η Offsite έψαξε λίγο το θέμα και δίνει σήμερα μια εικόνα των καιρικών συνθηκών στη χώρα μας. Με βάση τα δεδομένα θα πρέπει να αφήσουμε στην ντουλάπα τις ομπρέλες μας αφού οι βροχές … δεν θα «μας επισκεφθούν»

Χωρίς βροχές στις επόμενες 7-8 ημέρες

Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαϊδης μίλησε στην Offsite και εξήγησε ότι εντός των επόμενων 7-8 ημερών αποκλείεται να υπάρξουν δυνατές βροχές Ο διευθυντής της Υπηρεσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρέξει τοπικά, αλλά βροχές σε παγκύπρια κλίμακα δεν θα υπάρξουν. Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής τόνισε ότι «φέτος προβλέπεται ότι θα έχουμε ολιγομβρία».

Εξηγώντας πιο αναλυτικά τι ισχύει, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι τα βαρομετρικά συστήματα που φέρνουν βροχές κινούνται βορειότερα από την Κύπρο. Παράλληλα, ο κ. Νικολαϊδης εξήγησε ότι δυο παράγοντες επηρεάζουν και δεν παρατηρούνται βροχές. Πρώτο: Η κλιματική αλλαγή. Δεύτερο: Τα χειμερινά κλιματολογικά συστήματα δεν επηρεάζουν ακόμα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι «τα δεδομένα που βιώσαμε την περασμένη εβδομάδα παρατηρούνται στο τέλος Αυγούστου. Ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες οι θερμοκρασίες θυμίζουν Οκτώβριο, αλλά μέχρι μεθαύριο Πέμπτη η θερμοκρασία θα ανέβει 2-3 βαθμούς».

Παρά την έλλειψη βροχών, οι κρατικές υπηρεσίες ετοιμάζονται για να προλάβουν ενδεχόμενα ακραία φαινόμενα, όποτε και εάν υπάρξουν. Ειδικά, εκπονείται σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν πλημμύρες. Με στόχο να μην επαναληφθούν τα προ διετίας δυσάρεστα φαινόμενα όπου έγιναν καταστροφές σε οικίες, ετοιμάζεται μελέτη από την Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων ώστε να διαφανεί ποιες περιοχές μπορεί να επηρεαστούν από πλημμύρες.

Εκ μέρους της Πολιτικής Άμυνας. ο κ. Νικόλας Πάρης ανέφερε στην Offsite ότι η μελέτη θα αρχίσει εντός του έτους, αλλά ήδη τροχοδρομήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα σε βάθος χρόνου. Ο κ. Πάρης ανέφερε ακόμα ότι η Πολιτική Άμυνα θα αρχίσει εκστρατεία διαφώτισης για το κοινό αλλά και τις τοπικές Αρχές για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως τόνισε ο κ. Πάρης το κοινό οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και ειδικότερα να διατηρεί καθαρά και να απομακρύνει από τους υπόγειους χώρους πολύτιμα και ακριβά αντικείμενα. Παράλληλα, όταν υπάρχουν σχάρες μπροστά από οικίες πρέπει να παραμένουν καθαρές.

offsite.com.cy

Διαβάστε επίσης