Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου

Υποχρεωτική η μάσκα και στους ανοιχτούς χώρους-Όλα τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης

Αποφασισμένη να ελέγξει την κατάσταση προτού φέρει καταστροφικές συνέπειες, είναι η Κυβέρνηση, η οποία μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα σε όλες τις επαρχίες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα, με στόχο τον έλεγχο και την αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης:

Σε παγκύπρια βάση από αύριο μέχρι τις 9 Νοεμβρίου:

1. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα δέκα άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών
2. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75.
3. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση/τραπέζι/ομάδα σε χώρους εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.
4. Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
5. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
6. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.
7. Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.
8. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κτλ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες.
9. Η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται υποχρεωτική στους δημόσιους εξωτερικούς χώρους.
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, και λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στις πόλεις και επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, και αφού λήφθηκαν υπόψη τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν ότι στην Επαρχία Λεμεσού η αθροιστική επίπτωση είναι 180 άτομα ανά 100,000, πάνω από το όριο των 150 ατόμων που χρησιμοποιεί το ECDC για να τοποθετήσει μια περιοχή στην κόκκινη ζώνη και η αθροιστική επίπτωση στην Επαρχία Πάφου τις τελευταίες 14 μέρες εμφανίζει αυξητική τάση και υπερβαίνει τα 80 άτομα ανά 100,000, αποφασίστηκαν επιπλέον τα πιο κάτω μέτρα:

1. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, και χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ) μέχρι τις 10.30 μ.μ.. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω χώροι δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 10.30 μ.μ..
2. Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών από τις 11 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρες, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
3. Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κτλ).
4. Αναστέλλονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την Επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.

Διευκρινίζεται ότι δεν θα επανέλθει το sms στο 8998. Το σχετικό διάταγμα αναμένεται εντός της ημέρας και τα μέτρα θα έχουν ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Η παράκληση του Υπουργού
Ο Υπουργός απηύθυνε θερμή έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων. «Θερμοπαρακαλώ τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι το Νοσοκομείο Αναφοράς είναι πλήρως στελεχωμένο. Σε περίπτωση που γεμίσει, έδωσε οδηγίες για να γίνουν συμφωνίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να αναλάβουν και τα νοσοκομεία επαρχιών. Όπως εξήγησε, εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στις Εντατικές, καθώς υπάρχει ένα όριο στους γιατρούς που μπορούν να δουλέψουν.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα σχολεία, εξήγησε πως το κλείσιμό τους είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και δεν έχει αποφασιστεί να κλείσει το σχολείο της Πόλης Χρυσοχούς. Σημείωσε πως ούτε στην Ιρλανδία που έκαναν lockdown δεν έκλεισαν τα σχολεία και ούτε εδώ είναι στόχος να τα κλείσουμε.

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε μία πολύ ανησυχητική εικόνα, λέγοντας ότι ο δείκτης R είναι πάνω από 1.5 αυτή τη στιγμή και επισημαίνοντας ότι έχουμε πολλές επαφές και πρέπει αν τις περιορίσουμε. Προανήγγειλε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, γνωστοποιώντας ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται και θα αναθεωρήσει μέτρα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τις μαζικές συναθροίσεις που πρέπει να περιοριστούν.

Προειδοποίησε ότι, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να έχουμε αυξημένα περιστατικά και τα νέα μέτρα θα αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες. «Έχουμε να κάνουμε με ένα μαραθώνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντιλαμβανόμαστε την κούραση, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, είπε.

Σημειώνεται ότι για τους ελέγχους αναμένεται να εμπλακούν διάφορες υπηρεσίες και αναζητούνται τρόποι για να συνδράμει και η Πολιτική Άμυνα.

 

Διαβάστε επίσης