Site icon Hallocy

Κορωνοϊός: Καταρρίπτοντας τους μύθους-Η σύγκριση με γρίπη και η ανοσία αγέλης

«Ο νέος κορωνοϊός δεν είναι γρίπη», ξεκαθάρισε κατά τη διάσκεψη τύπου που παρέθεσαν τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Δρ Γιώργος Νικολόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός είπε ότι με βάση τα στοιχεία, ο κορωνοϊός είναι κάτι διαφορετικό από την γρίπη και ένα μιλάμε για το θέμα της θνητότητας, έχει πολλαπλάσια, αφού πρέπει να κατανοήσουμε ότι η γρίπη έχει θνητότητα στο 0,1% και αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα βρει ο καθένας. Αναφέρθηκε στην εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δεν πρέπει να συγχέεται με συγκεκριμένη δημοσίευση, η οποία έγινε τον Αύγουστο και αναφέρει ότι η θνητότητα της Covid-19 είναι από 0,5% μέχρι 1%.

Επίσης, υπάρχει σχετική δημοσίευση στο Lancet Infectious Diseases που μιλά για την νέα Υόρκη και την υπολογίζει στο 1,3%. Σημείωσε ότι προφανώς η θνητότητα είναι πολύ μικρή στους νέους αλλά πολύ μεγάλη στους ηλικιωμένους, σε αντίθεση με δημοσιεύσεις που αναπαράγονται στα εγχώρια μέσα από συγκεκριμένους επιστήμονες.

Σημείωσε ότι ακόμα και εάν κάποιος δεν πιστεύει όσα αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί να συγκρίνει τους απόλυτους αριθμούς παγκοσμίως από γρίπη.

Από γρίπη οι θάνατοι είναι 650,000 τον χρόνο, έχουμε φθάσει στο 1,2 εκ. θανάτους από τον κορωνοϊό και έχουμε κλείσει τον κόσμο μέσα. Στην Κύπρο, το μέγιστο είναι 18 θάνατοι πρόπερσι και έχουμε ξεπεράσει τους 30 και ακόμα προχωράμε». Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε και στην περιβόητη, όπως την χαρακτήρισε, ανάπτυξη ανοσίας με συλλογικό τρόπο, λέγοντας πως αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. «Ποτέ στην ανθρωπότητα δεν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, ο μόνος τρόπος που λειτούργησε είναι μέσω του εμβολιασμού. Είναι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού οι ευπαθείς, πώς θα πρωτεύσεις τον 40χρονο καρδιοπαθή ή καρκινοπαθή;».

Τέλος, ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης εξήγησε ότι δεν μετρά μόνο η θνητότητα. «Είναι ένας ιός που μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τον ιό της γρίπης, διαδράμει μακρά πορεία και όποιος αναπτύξει συμπτώματα, η διάρκεια της νόσου του μπορεί να πάρει και εβδομάδες και ένα 20% άτομα έχουν μακράς διάρκειας συμπτώματα, δεν είναι απαραίτητα μεταδοτικά άτομα αλλά έχουν συμπτώματα για μήνες. Τώρα είναι η στιγμή να αντιμετωπίσουμε αυτή την κόπωση, ακούμε συνέχεια μέτρα και ο κόσμος έχει κουραστεί», σημείωσε καταληκτικά.

Exit mobile version