Παρασκευή, 25 Ιουνίου

Ένας νέος θάνατος και 314 κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Ένα νέο θάνατο και άλλα 314 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου(07/11) το Υπουργείο Υγείας.

Ο νέος θάνατος αφορά άντρα, ηλικίας 82 ετών, με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19 ενώ συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 27, 18 άντρες και 9 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Μέχρι σήμερα ανακοινώθηκαν στην Κύπρο 35 θάνατοι ατόμων θετικών στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το 77% (27 άτομα) οφείλεται στην νόσο COVID-19 και το 23% (8 άτομα) σε άλλες αιτίες θανάτου.

O συνολικός αριθμός των σημερινών κρουσμάτων είναι 314 μαζί με τα 92 κρούσματα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα το Σάββατο από το Υπουργείο.

Τα νέα κρούσματα προέκυψαν από 4,218 εργαστηριακές εξετάσεις.

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:

*Από 524 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 60 κρούσματα.

*Από 1,736 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 94 κρούσματα.

*Από 284 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.

*Από 1,008 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 44 κρούσματα.

*Από 261 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 8 κρούσματα.

*Από 202 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

*Από 8 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος 47 δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 5,871.

Ανησυχία για νοσηλευόμενους

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 53 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, ένας ασθενής μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, ενώ άλλα εννέα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19

Σε ό,τι αφορά στους νοσηλευόμενους, ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε νοσηλεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους που καταγράφηκαν από την ημέρα έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο. Επισημαίνεται το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει σταδιακή, αλλά σταθερή πλέον αύξηση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή, 30/10, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 4 και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου έφθασε τους 5 για να αυξηθεί χθες σε 6 και σήμερα σε 7. Παρόλο που ο αριθμός στις ΜΕΘ παραμένει μονοψήφιος, εντούτοις εάν η διασπορά του ιού στην κοινότητα συνεχίσει στα ίδια ψηλά επίπεδα, είναι θέμα ημερών να αυξηθούν περαιτέρω οι ασθενείς που θα χρήζουν νοσηλείας και κατ’ επέκταση να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση και στον αριθμό των ασθενών στη ΜΕΘ. Σημαντικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι η ΜΑΦ στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, δυναμικότητας 6 κλινών, κατά την διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζει συχνά πληρότητα 100%.

Διαβάστε επίσης