Δευτέρα, 1 Μαρτίου

Η ανευθυνότητα τινάζει στον αέρα τη δημόσια υγεία-Στο τραπέζι καθολικό lockdown

Η επιπολαιότητα, η ασυνειδησία και η απειθαρχία που επιδεικνύει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, οδήγησε την κατάσταση με την πανδημία εκτός ελέγχου. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού ο εφιάλτης με τα αυξημένα κρούσματα τείνει να τινάξει στον αέρα το σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Παρά τα επιπρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν στη Λεμεσό, αλλά και τα μέτρα που λήφθηκαν σε όλες τις επαρχίες αργότερα, η επιδημιολογική εικόνα φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο κι αυτό γιατί φαίνεται να παραβιάζονται τα πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι σχετικές οδηγίες των αρμοδίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Μετά και τα 314 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, στο Προεδρικό χτύπησε καμπανάκι, με τον Νίκο Αναστασιάδη να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη, με τον υπουργό Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα, ώστε να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις. Το καθολικό lockdown ή το γενικό lockdown στη Λεμεσό, όπου και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, δεν πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο. Αντιθέτως είναι κάτι που εξετάζεται και δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ, εάν τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα συνεχίζουν να χτυπούν κόκκινο.

Θεωρείται πάντως δεδομένο, ότι κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν «κρυφτούλι» με τις Αρχές, χωρίς να τηρούν τα μέτρα και χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η απειθαρχία φέρει καταστροφικές συνέπειες, τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στην οικονομία του τόπου. Επίσης, παρά τις δραματικές εκκλήσεις για να επιδειχθεί ατομική ευθύνη και να μειώσει ο καθένας τις επαφές του, εντούτοις οι πολίτες δεν φαίνεται να τις λαμβάνουν υπόψη, με αποτέλεσμα η Ομάδα Ιχνηλάτησης να μην προλαβαίνει να εντοπίσει άμεσα όλες τις επαφές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις πενήντα.

Την ίδια ώρα, η πληρότητα στο Νοσοκομείο Αναφοράς βρίσκεται στο 60% και οι εισαγωγές, με βάση τα αυξημένα κρούσματα, αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

reporter.com.cy

Διαβάστε επίσης