Site icon Hallocy

Κορωνοϊός: Πανηγυρίζουν οι επιστήμονες για το εμβόλιο της Pfizer – «Μια υπέροχη ημέρα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη»

Η Pfizer σκόρπισε εκατομμύρια χαμόγελα καθώς ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορονοϊού με βάση τα αρχικά δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη, με τον πρόεδρο της εταιρείας Albert Bourla να κάνει λόγο για “μια υπέροχη ημέρα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη”.

Η Pfizer και ο γερμανός συνεργάτης BioNTech είναι οι πρώτες εταιρείες που έδειξαν επιτυχημένα δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κορονοϊού.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και ανθρώπων τη αγοράς, ενώ τα ευχάριστα -όπως όλα δείχνουν- νέα, χαιρέτησε με συγκρατημένη αισιοδοξία ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας αλλά με πανηγυρισμούς ο…Ντόναλντ Τραμπ!

Οι πρώτες αντιδράσεις
PETER HORBY, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ

“Αυτά τα νέα με έκαναν να χαμογελάω από το ένα αυτί στο άλλο. Είναι ανακούφιση να βλέπω τόσο θετικά αποτελέσματα σε αυτό το εμβόλιο και είναι καλό για τα εμβόλια COVID-19 γενικά.

“Φυσικά πρέπει να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες και να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα, και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη πριν τα εμβόλια να αρχίσουν να κάνουν την πραγματική διαφορά, αλλά αυτό μου φαίνεται σαν μια ιστορική στιγμή”.

ELEANOR RILEY, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ

“Αυτό είναι εξαιρετικά καλό νέο: ένα εμβόλιο που είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 και με εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους. “Ωστόσο, το πλήρες σύνολο δεδομένων στο οποίο βασίζεται η αξίωση δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει και έτσι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι βρέθηκε”.

LAWRENCE YOUNG, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ WARWICK

“Είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε την ενδιάμεση ανάλυση, αλλά φαίνονται πολύ ενθαρρυντική”.

“Σε αυτήν …την προκαταρκτική ανάλυση υπάρχει σημαντική μείωση του COVID-19, και το ερμηνεύω ότι σημαίνει πως … τα άτομα δεν αναπτύσσουν ασθένεια, αλλά δεν μας λέει τίποτα για το αν οι άνθρωποι μολύνονται ή δεν μολύνονται”.

NEIL WILSON, CHIEF MARKET ANALYST AT MARKETS.COM

“Ενώ δεν είμαστε ακόμη εκεί, οι ειδήσεις ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό, είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι αγορές. Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας θα μας υπενθυμίσουν ότι υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά και πολλές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν στην πορεία, αλλά υπάρχει μια τεράστια αίσθηση αισιοδοξίας σήμερα – ένα φως στην άκρη του τουνέλ. Ας ελπίσουμε ότι το 2021 μόλις έγινε πολύ πιο φωτεινό”.

JOHN MOORE, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ WEILL CORNELL MEDICAL COLLEGE, NEW YORK

“Δεν βλέπω τίποτα προβληματικό”. Όσον αφορά το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τα άλλα εμβόλια, ο Moore είπε: “Της Moderna είναι πιθανό να λειτουργεί επίσης, δεδομένου του παρόμοιου σχεδιασμού και απόδοσης, και της Novavax επίσης, καθώς φαίνεται πιο ισχυρό. Είναι πιο δύσκολο να κρίνουμε για τους άλλους υποψηφίους”.

MICHAEL HEAD, ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΣΟΥΘΑΜΠΤΟΝ

“Αυτό ακούγεται σαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από τις δοκιμές φάσης 3, αλλά πρέπει να παραμείνουμε λίγο προσεκτικοί. Τα προσωρινά ευρήματα διατίθενται σε δελτίο τύπου και η μελέτη είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, εάν τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν αποτελεσματικότητα σχεδόν 90% με ανταπόκριση σε πληθυσμούς ηλικιωμένων και εθνοτικών μειονοτήτων, αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για ένα εμβόλιο πρώτης γενιάς.

“Αυτό έχει φανεί και στο παρελθόν, το ταχέως παραγόμενο εμβόλιο ebola παρήγαγε πολύ υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας και ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Ομοίως, δισεκατομμύρια δολάρια και πολλές κλινικές δοκιμές έχουν δαπανηθεί για να παράγουν οποιαδήποτε μορφή εμβολιασμού κατά του HIV. Η επιστήμη μπορεί να είναι απρόβλεπτη”.

ΑΖΡΑ ΓΚΑΝΙ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ IMPERIAL COLLEGE

“Αυτά τα νέα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την πρώτη απόδειξη ουσιαστικής αποτελεσματικότητας ενός υποψηφίου εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, η οποία είναι πολύ ευπρόσδεκτη είδηση. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτά είναι πρώιμα αποτελέσματα που βασίζονται σε σχετικά μικρό αριθμό περιπτώσεων. Επιπλέον, η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας βασίζεται σε επτά ημέρες παρακολούθησης των συμμετεχόντων μετά τη δεύτερη δόση. περαιτέρω δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα παρέχουν μια καλύτερη εικόνα της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας του εμβολίου”.

WILLIAM SCHAFFNER, ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙς ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ VANDERBILT

“Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Αυτό είναι καλύτερο από ό, τι ανέμεναν οι περισσότεροι από εμάς. Θα ήμουν ενθουσιασμένος με την αποτελεσματικότητα 70% ή 75%. Το 90% είναι πολύ εντυπωσιακό για οποιοδήποτε εμβόλιο. Η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά παρ ‘όλα αυτά τα δεδομένα φαίνονται πολύ σταθερά”.

FLORIAN KRAMMER, ΤΜΗΜΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ICAHN SCHOOL OF MEDICINE, MOUNT SINAI, ΗΠΑ

“Αυτά είναι φανταστικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο, και αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι – τουλάχιστον στις ΗΠΑ – θα υπάρξει μια αίτηση έγκρισης πολύ σύντομα. Φυσικά, θα ήταν καλύτερο να δούμε δεδομένα για την ηλικία, αλλά υποψιάζομαι ότι θα δημοσιευτούν σύντομα. Ειλικρινά, αυτή είναι η καλύτερη είδηση ​​που έχω λάβει από τις 10 Ιανουαρίου”.

BERND SALZBERGER, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ REGENSBURG, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

“Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες – συνολικά ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, το οποίο πιθανώς θα οδηγήσει σε έγκαιρη έγκριση”.

DANNY ALTMANN, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ IMPERIAL COLLEGE

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην πανδημία COVID-19, “είναι καλά νέα, αλλά δεν είναι καλές ειδήσεις η ” επιτυχίας μίας νύχτας “. Ο Altmann προειδοποίησε ότι αυτό και άλλα δυνητικά επιτυχημένα εμβόλια θα πρέπει να εγκριθούν και να παραδοθούν σε άτομα σε όλο τον κόσμο και αυτό θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Πρόσθεσε, ωστόσο: “Πάντα ένιωθα αισιόδοξος και η αισιοδοξία μου παραμένει ισχυρή”.

NIKESH PATEL, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ KEMPEN

“Αυτή είναι η πρώτη είδηση ​​που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αρχίσουν να προγραμματίζουν το μέλλον, όταν οι οικονομίες θα μπορούν να αρχίσουν να ανοίγουν εκ νέου από τα lockdown. Αυτό τους δίνει περισσότερη ορατότητα και συγκεκριμένη εικόνα για τη δημοσιονομική πολιτική που μπορούν να ακολουθήσουν.

Γερμανός υπουργός Υγείας: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα
Τα δεδομένα από την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech σχετικά με το πειραματικό τους εμβόλιο COVID-19 είναι ενθαρρυντικά, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας.

“Εάν αυτό αποδειχθεί αληθινό … τότε θα ήταν καλό σήμα γιατί δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο κάνει τη διαφορά”, δήλωσε ο Spahn σε συνέντευξη Τύπου. “Αυτό είναι ενθαρρυντικό”, όπως είπε.

Τραμπ: “Εξαιρετικα νέα!”
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτησε την ανακοίνωση για τα πειραματικά αποτελέσματα και την ώθηση του χρηματιστηρίου που έφεραν. “Η ΑΓΟΡΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΟΛΥ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, 90% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΝΕΑ!”, έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter.

Exit mobile version