Κυριακή, 25 Ιουλίου

Μπιλ Γκέιτς:Αρνητές μάσκας ως «γυμνιστές»-Η διαφορά COVID19 με γρίπη (ΒΙΝΤΕΟ)

«Το ότι κάποιος αντιστέκεται στο να φοράει μάσκα είναι τόσο περίεργο για μένα», δήλωσε ο ιδρυτής και δισεκατομμυριούχος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Ο Γκέιτς μιλούσε στην ηθοποιό και κωμικό Rashida Jones στο πρώτο επεισόδιο της νέας τους σειράς podcast, «Bill Gates και Rashida Jones Ask Big Questions», που κυκλοφόρησε χθες (16 Νοεμβρίου).

«Τι είναι αυτό, όπως οι γυμνιστές;» αναρωτήθηκε. «Σας ζητάμε να φοράτε παντελόνι. Κανένας Αμερικανός δεν λέει, ή τουλάχιστον πολύ λίγοι Αμερικανοί λένε, ότι αυτό είναι κάτι φοβερό», συμπλήρωσε.

«Αν θέλετε να επιστρέψετε στην κανονική ζωή νωρίτερα, φορέστε μάσκα ή μην φοράτε μάσκα και μείνετε στο σπίτι», είπε ο Γκέιτς.

«Η μάσκα σάς βοηθά να ανοίξετε περισσότερα πράγματα», συμπλήρωσε, ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί οι μάσκες δεν αναμενόταν να είναι τόσο σημαντικές στις αρχές της πανδημίας.

Στο επεισόδιο, η Τζόουνς ρωτά τον Γκέιτς γιατί οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν πίστευαν στην αρχή ότι οι μάσκες ήταν αποτελεσματικές στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Γκέιτς είπε πως αρχικά οι ειδικοί βασίστηκαν σε ό,τι γνώριζαν για άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί όταν οι άνθρωποι βήχουν. Η διαφορά είναι ότι η νόσος COVID-19, έχει ταχύτερη μετάδοση εξήγησε, μεταδίδεται από πολύ κοντινή απόσταση.

«Αυτά τα απίστευτα ιογενή φορτία που βλέπετε με τον κορωνοϊό δεν παρατηρούνται με τους περισσότερους από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς», δήλωσε ο Γκέιτς.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος με κρυολόγημα περάσει μια ώρα, χωρίς μάσκα, σε ένα δωμάτιο με άλλους, οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρέμεναν υγιείς. Αλλά αν ένα άτομο χωρίς μάσκα με COVID-19 περάσει μια ώρα σε ένα δωμάτιο με άλλους, «ένα υψηλό ποσοστό» θα καταλήξει να νοσήσει. «Είναι σαν την ιλαρά», είπε.

«Το μοντέλο της γρίπης με βήχα αποδείχθηκε λάθος», πρόσθεσε.

Η ικανότητα της COVID-19 να εξαπλώνεται όταν οι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί είναι επίσης ασυνήθιστη, είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι άτομα με κρυολόγημα ή γρίπη συνήθως μένουν στο σπίτι επειδή είναι μεταδοτικά ή επειδή δεν αισθάνονται καλά. Στον αντίποδα, άτομα ασυμπτωματικά με COVID19 κυκλοφορούν, αφού αισθάνονται υγιή.

«Οι ειδικοί έχουν μάθει επίσης κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας ότι οι σπιτικές μάσκες υφασμάτων, ιδανικά με τρία στρώματα, βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας. Προηγουμένως, πίστευαν ότι οι μάσκες τύπου N95 ή ιατρικού βαθμού βοηθούσαν και γι’ αυτό προσπάθησαν να περιορίσουν τις πωλήσεις τους προκειμένου να υπάρχει επάρκεια για τους λειτουργούς υγείας.

Τα δεδομένα για τις μάσκες αλλά και για τους ασυμπτωματικούς άρχισαν να μαζεύονται τον Απρίλη και τον Μαη και έκαναν διαφορά, είπε επίσης ο Γκέιτς.

Διαβάστε επίσης