Σάββατο, 6 Μαρτίου

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν υιοθετήσετε ένα σκυλάκι

Το να έχεις σκύλο είναι πραγματικά μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία. Όμως, πριν δεσμευτείς και φέρεις στο σπίτι σου ένα καινούργιο τετράποδο μέλος, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου μερικά πράγματα.

Πριν λοιπόν πάρει τη σοβαρή αυτή απόφαση θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου κάποιες ερωτήσεις:

Ποιος είναι ο λόγος που θέλω να υιοθετήσω;

Μπορεί να βλέπουμε ένα ζωάκι στο δρόμο και να το λυπόμαστε, όμως αυτή δεν είναι ικανή συνθήκη για την υιοθεσία του, αν δεν συντρέχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι.

Τι αποζητώ λοιπόν; Ένα ζώο που θα με παρακινεί μέσω της βόλτας και του παιχνιδιού να βγαίνω έξω και να ασκούμαι, ακόμα και να κοινωνικοποιούμαι ή απλά χρειάζομαι συντροφιά μέσα στο σπίτι;

Pin on Dogs

Μπορώ να φροντίσω ένα κατοικίδιο;

Τα κατοικίδια ζωάκια χρειάζονται χρόνο και ενίοτε… υπομονή. Χρειάζονται ένα άτομο να τα ταΐζει, να τα καθαρίζει, να παίζει μαζί τους, να τα πηγαίνει βόλτα. Για παράδειγμα, αν εργάζεστε πολλές ώρες, θα είναι δύσκολο να φροντίζετε ένα σκύλο, ο οποίος για να είναι ευτυχισμένος χρειάζεται καθημερινά τη βόλτα του και την επαφή με τον ιδιοκτήτη του. Το να υιοθετήσετε ένα σκύλο, ο οποίος θα μένει μόνος για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σίγουρα δεν ωφελεί κανένα από τα δύο μέρη. Η απόκτηση κατοικιδίου αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση, πράγμα που σημαίνει ότι για την επόμενη δεκαετία, όλα τα παραπάνω θα γίνουν η καθημερινή ρουτίνα σας.

Έχω την υπομονή να αναλάβω τη φροντίδα του;

Κάποια ζωάκια που ζουν στο δρόμο ή σε κάποιο καταφύγιο ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να εκπαιδευτούν είτε σε θέματα συμπεριφοράς, είτε σε θέματα υγιεινής. Εσείς έχετε την υπομονή για κάτι τέτοιο ή θα χάσετε πολύ εύκολα την ψυχραιμία σας αν το ζωάκι κάνει την ανάγκη του στο χαλί σας φέρ’ ειπείν;

Pin on Eye Candy

Είμαι σε θέση να αναλάβω το οικονομικό κόστος της φροντίδας του;

Τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται ένα μηνιαίο budget που πρέπει να εξετάσετε αν μπορείτε να το διαθέσετε. Μία ποιοτική τροφή, διάφορες λιχουδιές, αξεσουάρ ή παιχνίδια που χρειάζονται για τη νοητική και σωματική τους εξάσκηση, σκευάσματα για την αποπαρασίτωσή τους και φυσικά επισκέψεις στον κτηνίατρο για εξετάσεις και εμβόλια είναι μέρος της δαπάνης που “απαιτεί” ένα κατοικίδιο.

Είναι το σπίτι μου κατάλληλο να δεχτεί ένα κατοικίδιο;

Όπως είναι λογικό, οι ανάγκες ποικίλουν από ζώο σε ζώο. Κάποια ζωάκια, όπως οι γάτες και κάποιοι μεγαλόσωμοι σκύλοι, συμβιβάζονται με έναν μικρό χώρο σε ένα διαμέρισμα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για κάποιους δραστήριους σκύλους που θέλουν ευρυχωρία για να κινηθούν. Εκτός αυτού, αν το σπίτι δεν ανήκει σε εσάς, αφενός πρέπει να λάβετε τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, αφετέρου αν ζείτε σε πολυκατοικία, πρέπει να τηρείτε τους κανονισμούς της.

Αν έχετε συνυπολογίσει όλα τα παραπάνω και είστε πλέον απολύτως βέβαιοι ότι θέλετε να προχωρήσετε σε υιοθεσία, τότε θα ήταν καλό να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιων ειδικών σε θέματα συμπεριφοράς ζώων ή κάποιου εκπαιδευτή, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν ως προς το ποιο ζώο είναι προτιμότερο, ταιριάζοντας τα χαρακτηριστικά της φυλής και τις ανάγκες του ζώου με τον δικό σας τρόπο ζωής.

Pin on loving and caring

Διαβάστε επίσης