Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου

Μικρό άνοιγμα για Κ.Δευτέρα – Ανοίγει εξωτερικά η εστίαση – Αλλάζει κέρφιου

Μικρές χαλαρώσεις που τίθενται σε εφαρμογή από την Καθαρά Δευτέρα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα για τη Δευτέρα (15 Μαρτίου) επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατείες, πάρκα και εκδρομικούς χώρους με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 6 άτομα.

Από την Τρίτη το κέρφιου παρατείνεται μέχρι τις 23.00 ενώ από την Τρίτη ανοίγουν εξωτερικοί χώροι υποστατικών. Σημειώνεται ότι παραμένουν σε ισχύ τα 2 sms για τις μετακινήσεις μας.

Αναλυτικά τα μέτρα: 

Πρώτος πυλώνας (διάρκεια ισχύος 16-31 Μαρτίου):

Στοχευμένα μέτρα σε κλειστούς χώρους που παρουσιάζουν αυξημένες συρροές κρουσμάτων και με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας (γραφεία, δημοτικά, οικίες, κτλ) σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς στους χώρους αυτούς:

(i) Επαναφέρεται το 30% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου rapid tests στο 25% των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και παράλληλη ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων.

(ii) Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά είναι φορείς με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης/διασποράς και καθυστέρηση στον εντοπισμό τους αφού ως επί τω πλειστω είναι ασυμπτωματικά, με αδυναμία να επιβληθούν διαγνωστικοί έλεγχοι, καθιστώντας τους σιωπηλούς φορείς με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού με αυξημένες συρροές κρουσμάτων και δεδομένου ότι στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού σημειώνονται πολλές αλυσίδες κρουσμάτων, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου.

(iii) Παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενες δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021), ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων.

Δεύτερος Πυλώνας: Μέτρα που στοχεύουν σε αύξηση της  συμμόρφωσης του κόσμου και παράλληλα της ψυχολογική ανάκαμψης των πολιτών:

(i) Επιτρέπεται από τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

(ii) Μόνο για τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα.

(iii) Επαναλειτουργούν από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, μόνο οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών, με αυστηρό πρωτόκολλο που θα δημοσιευθεί, τηρουμένων των μέτρων απόστασης και των υγειονομικών οδηγιών.

(iv) Μετακινείται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στις 11 το βράδυ.

Διαβάστε επίσης