Site icon Hallocy

Ναρκισσιστής σύντροφος: Ποια τα σημάδια;

Narcissistic tanned guy posing with naked torso in studio

Ο ναρκισσιστής σύντροφος μπορεί να εντοπιστεί σύμφωνα με ορισμένα σημάδια, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους στην πορεία της σχέσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό, όμως μπορεί να είναι και μέρος μιας ευρύτερης διαταραχής προσωπικότητας.
Ο ναρκισσισμός είναι ακραία λατρεία προς τον εαυτό, στον βαθμό που ένα άτομο να αγνοεί τις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται γύρω του. Αν και ο καθένας μπορεί να δείχνει περιστασιακά ναρκισσιστική συμπεριφορά, οι αληθινοί ναρκισσιστές συχνά αγνοούν τους άλλους ή τα συναισθήματά τους. Δεν καταλαβαίνουν επίσης την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει η συμπεριφορά τους.

Ο ναρκισσιστής σύντροφος μπορεί συχνά να δείξει σημάδια γοητείας και χαρισματικότητας. Συχνά δεν δείχνει αρνητική συμπεριφορά αμέσως, ειδικά στις ερωτικές του σχέσεις. Ο ναρκισσιστής σύντροφος αρέσκεται να περιβάλλεται από ανθρώπους που τρέφουν το εγώ του. Χτίζει σχέσεις για να ενισχύσει την ιδέα που έχει για τον εαυτό του, ακόμη κι αν αυτές οι σχέσεις είναι επιφανειακές.

Ναρκισσιστής σύντροφος – Σημάδια
Ο ναρκισσισμός μελετάται και διερευνάται ακόμα, καθώς πολλοί ναρκισσιστές δεν αναζητούν θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημάδια που παρουσιάζει ο ναρκισσιστής σύντροφος τα οποία μπορείτε να εντοπίσετε.

Αίσθημα ανωτερότητας
Ένα κοινό σημάδι ατόμων με ναρκισσισμό είναι η πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και ότι αξίζουν ειδικής μεταχείρισης. Πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να είναι υπάκουοι στις επιθυμίες τους και ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για τους ίδιους.

Χειριστική συμπεριφορά
Ένα από τα συνηθέστερα σημάδια που παρουσιάζει ο ναρκισσιστής σύντροφος είναι η συμπεριφορά χειραγώγησης ή ελέγχου. Ένας ναρκισσιστής θα προσπαθήσει αρχικά να ευχαριστήσει και να εντυπωσιάσει το ταίρι του, αλλά τελικά οι δικές του ανάγκες θα είναι πάντα πρώτες. Όταν αρχίζουν να συνδέονται με άλλα άτομα, οι ναρκισσιστές προσπαθούν να κρατήσουν τους ανθρώπους σε μια ορισμένη απόσταση προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο. Μπορεί ακόμη και να εκμεταλλευτούν τους άλλους για να αποκτήσουν κάτι που θέλουν.

Ανάγκη για θαυμασμό
Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά ενός ναρκισσιστή είναι η διαρκής ανάγκη για έπαινο ή θαυμασμό. Τα άτομα με αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να αισθάνονται αναγνώριση από τους άλλους και συχνά καυχιούνται ή υπερβάλλουν για τα επιτεύγματά τους. Επιθυμούν επίσης να αισθάνονται αποδεκτοί και αξιοθαύμαστοι για να ενισχύουν το εγώ τους.

Έλλειψη ενσυναίσθησης
Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένα ακόμη από τα σημάδια που εκδηλώνει ο ναρκισσιστής σύντροφος. Αυτό σημαίνει ότι είναι απρόθυμος ή ανίκανος να κατανοήσει τις ανάγκες, τις επιθυμίες ή τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Η έλλειψη ενσυναίσθησης καθιστά επίσης δύσκολο γι’ αυτούς να αναλάβουν την ευθύνη για την κακή συμπεριφορά τους.

Αλαζονεία
Τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά βλέπουν ήδη τους εαυτούς τους ανώτερους από τους άλλους, οπότε μπορεί να γίνουν αγενείς όταν δεν λάβουν την ειδική μεταχείριση που νομίζουν ότι τους αξίζει. Μπορεί να μιλούν ή να συμπεριφέρονται με αγένεια απέναντι σε εκείνους που θεωρούν ότι είναι κατώτεροι.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ναρκισσιστής σύντροφος;
Εκείνοι με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά τους με τη σωστή θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής τους και της ζωής των γύρω τους. Γενικά, οι ναρκισσιστές δεν ζητούν βοήθεια, καθώς δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Μπορεί να χρειάζονται την ενθάρρυνση ενός αγαπημένου προσώπου για να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Εάν είστε σε σχέση με ναρκισσιστή, μπορείτε να αλλάξετε τη δυναμική σας στη σχέση και να προκαλέσετε τον σύντροφό σας να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει εσάς και τη σχέση. Είναι δυνατόν να αλλάξετε τον τρόπο που φέρεται ο σύντροφός σας και να βοηθήσετε στη μείωση των επιπτώσεων της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς.

Εάν αναγνωρίζετε τον ναρκισσισμό στον εαυτό σας, μπορείτε να αρχίσετε να μετατρέπετε την υπέρμετρη αυτοεκτίμησή σας σε αυτο-συμπόνια. Αυτό σημαίνει να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με καλοσύνη, αντί να τον συγκρίνετε με τους άλλους. Μπορείτε να σταματήσετε να προσπαθείτε να αξιολογείτε τον εαυτό σας σε σύγκριση με τους άλλους, γεγονός που ίσως μειώσει την ανάγκη σας για έπαινο και αναγνώριση.

Exit mobile version