Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου

NASH: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη «νόσο των αναψυκτικών»

H μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή NASH, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν ως τη «νόσο των αναψυκτικών», προκαλείται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από μια διατροφή με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Το 30% του πληθυσμού πάσχει πλέον από λιπώδη διήθηση, δηλαδή συσσώρευση λίπους μέσα στο ήπαρ», αναφέρει στο βιβλίο του «La Maladie de la malbouffe», ο Γάλλος ηπατο-γαστρεντερολόγος Dominique Lannes.

Σε ένα αρχικό στάδιο, μετά από μια σταθερή υπερβολική κατανάλωση τροφών, το ήπαρ γίνεται λιπώδες. Εάν συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, η βλάβη μπορεί να καταλήξει σε ίνωση. Ουλώδης ιστός ξεκινά τότε να σχηματίζεται στο εσωτερικό του οργάνου και να περιβάλλει τα ηπατοκύτταρα, τα κύτταρα του ήπατος που εμπλέκονται κυρίως στη διαδικασία διάσπασης τοξικών ουσιών. Με τον καιρό αλλάζει η φυσιολογική αρχιτεκτονική του ήπατος, γίνεται σκληρότερο και το αίμα δίνει μάχη για να κυκλοφορήσει, προκαλώντας κίρρωση, η οποία έχει πολλές πιθανότητες να αναπτυχθεί σε καρκίνο. Πολλές φορές η μεταμόσχευση κρίνεται αναγκαία για επιβίωση και γι’ αυτό το λόγο η NASH θεωρείται τώρα η κύρια αιτία για μεταμοσχεύσεις ήπατος στις ΗΠΑ.

«Σε αυτό το στάδιο έχουμε ακόμα περιθώρια δράσης, αλλά συντελείται το πρώτο βήμα της εκδήλωσης της NASH, μιας νόσου που κάποιοι αρμόδιοι της δημόσιας υγείας αναφέρουν ήδη ως τη ‘μάστιγα του αιώνα’ και αυξάνεται σιωπηλά εξαιτίας των τροφών που καταναλώνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς θα προστατευτείς από τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τη NASH. Πολλά μόρια ωστόσο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κλινικές μελέτες φάσης III, γεννώντας ελπίδες για τα επόμενα χρόνια.
Στο μεταξύ μπορείς να περιορίσεις την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, αναψυκτικών και γλυκών και να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης