Τετάρτη, Μάιος 27

Πότε επιβλήθηκαν για τελευταία φορά στην Κύπρο θανατικές ποινές; (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής σήμερα. Η ΕΕ στο σύνολο της τάχθηκε με ισχυρό κοινό ανακοινωθέν υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής καλώντας το τελευταίο κράτος-μέλος της που την εφαρμόζει μέχρι σήμερα, να την καταργήσει. Ο λόγος για την Λευκορωσία. Πότε όμως καταργήθηκε στην Κύπρο;

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων, Γιάννης Πολυχρόνης, ανέφερε πως οι τελευταίες θανατικές ποινές στην Κύπρο εφαρμόστηκαν το 1962. Συνολικά τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν για αδικήματα που σχετίζονταν με τις διακοινοτικές ταραχές της εποχής. Τις θανατικές ποινές υπέγραψε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος αναπληρούσε τον Πρόεδρο Μακάριο τότε που απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ο Γιάννης Πολυχρόνης ανέφερε ότι οι εκτελέσεις γίνονταν στις Κεντρικής Φυλακές δια απαγχονισμού. Οι προηγούμενες που επιβλήθηκαν ήταν επί αγγλοκρατίας σε βάρος αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Η Κύπρος τροποποίησε τον ποινικό της κώδικα το 1983 κατά τρόπο που καταργούσε την επιβολή της θανατικής ποινής για φόνους εκ προμελέτης, ενώ το 1999 θεσπίστηκε το 6ο πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

alphanews.live

Διαβάστε επίσης