Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου

Εύκολοι τρόποι για να απαλλαγείτε από τα σκασμένα χείλη

Τους χειμερινούς μήνες συνήθως τα χείλη μας σκάνε και δημιουργούν μια ενοχλητική αίσθηση αφού μπορεί να είναι επώδυνα ή ακόμα και να ματώνουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα χείλη έχουν πιο λεπτό δέρμα από ότι άλλα τμήματα του προσώπου και σώματος, ενώ δε διαθέτουν σμηγματογόνους αδένες και δεν παράγουν λίπος ώστε να ενυδατώνονται από μέσα.

1. Δώσε έμφαση στα προϊόντα που απλώνεις στα χείλη. Τα σκασμένα χείλη μπορεί να οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα περιποίησης, όπως τα κραγιόν ή σε κάποιες οδοντόπαστες. Το σκάσιμο των χειλιών ευνοεί επίσης η χρήση προϊόντων για τα χείλη με αποξηραντικά συστατικά, η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, καθώς και ορισμένα φάρμακα που προκαλούν αφυδάτωση ή ξηροδερμία (π.χ. ορισμένα αντιισταμινικά, διουρητικά, τοπικά φάρμακα για την ακμή κ.λπ.).

2. Πόνταρε σε προϊόντα χωρίς ερεθιστικά συστατικά. Αν οποιοδήποτε προϊόν που βάζεις στα χείλη σου (κραγιόν, λιπ γκλος κ.λπ.) προκαλεί αίσθημα καύσου ή τσούξιμο, πρέπει να διακόψεις τη χρήση του. Για να βοηθήσεις τα σκασμένα χείλη να επουλωθούν προτίμησε προϊόντα που περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα εξής συστατικά: καστορέλαιο, κεραμίδια, διμεθικόνη (dimethicone), Shea butter, ηλιοπροστατευτικά συστατικά (π.χ. οξείδιο του τιτανίου ή του ψευδαργύρου) κ.ά. Καλό είναι επίσης να επιλέγεις υποαλλεργικά προϊόντα, χωρίς αρώματα.

3. Μην ξεχνάς την ενυδατική χειλιών ή lip balm. Η χρήση τους πρέπει να είναι καθημερινή και αρκετές φορές την ημέρα. Οι αλοιφές παγιδεύουν περισσότερη υγρασία στο εσωτερικό των χειλιών απ’ ότι οι κρέμες ή τα έλαια.

4. Να βάζεις lip balm με αντιηλιακό πριν βγεις από το σπίτι. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου καίει πιο εύκολα τα ξερά, σκασμένα χείλη, προκαλώντας τους πληγές.

5. Να πίνεις άφθονο νερό. Τα σκασμένα χείλη είναι ξερά και η αφυδάτωση είναι κύρια αιτία τους. Η κατανάλωση άφθονου νερού τα ενυδατώνει.

6. Μην καπνίζεις. Ο καπνός των τσιγάρων μπορεί να ερεθίσει το δέρμα γύρω από τα χείλη, ενώ ευνοεί την ξηρότητα και το σκάσιμό τους. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι τα σκασμένα χείλη τους βελτιώνονται σύντομα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς το δέρμα αρχίζει να επουλώνεται.

Διαβάστε επίσης

Comments are closed.